Monday, July 2, 2007

Auta v D.C.

K našemu apartmánu přibyl nový člen. Má čtyři kola a ulehčuje nám dopravu. Dostali jsme auto. Je to světle zelené Subaru rok výroby 1996 s automatickou převodovkou jako většina místních automobilů. Když ho kluci přivezli, jeli jsme se s Kubou hned projet.

V americe jsou všechny semafory až za křižovatkou a doprava se může odbočit i na červenou pokud nic nejede samozřejmě. Jeli jsme se podívat do nejproslulejší sítě amerických obchodů, kterou je Wall-Mart.

Po pěti proudové dálnici, na kterou se napojíme asi tak pět minut od našeho domu se cestuje velmi dobře. Zjistili jsme, že nám někde uniká benzín. Ten je tady sice levný (18 korun za litr) ale auto půjde raději na generálku.

Tankuje se tady něco jako Natural 95 ale nízko oktanový (kolem 87), tudíž ne příliš kvalitní. Všude jsou však stanice Shell, kde řidičí napájí svá auta zdaleka ne tak kvalitní Shell V Power Race šťávou jako u nás. Nafta je tu dražší než benzín a tak není divu, že skoro vše je poháněno benzínem. Většina autobusů jezdí na plyn.

Ve Washingtonu nepotkáte typické ameriky před každým domem. Nějaké tu jsou, ale spíše tu jezdí moderní vozy. Pick-up v nejrůznější provedeních. S dvěma nápravami, s třema … Všechny jsou obrovské a silné a všechny papají benzín, ne naftu. Standartním motorem je zde benzínový osmiválcový 6ti litr. Ty největší zrůdy nás však překvapily obsahem motoru 7 i 8 litru.
Oblíbené jsou tu i džípy. Opět obrovské! Kdysi jsem slyšel, že BMW X5 nebo Mercedes M jsou tu malá auta. Mohu potvrdit, vypadají tady opravdu male.
Sportovní obsazení je zde taky bohaté. Často potkáte Ford Mustang (skoro všude), Chevrolet, Nissan 350Z, Acura, i Porsche je zde k zahlédnutí. Nové Audi, Mercedesy a BMW patří zámožnějším obyvatelům. Nejezdí zde Opely.
Častými jsou zde americké Lincoln Towncar - velmi elegantní a krásné limuzíny.

Nejvíc rozdílné jsou asi policejní vozy, taxíky, ambulance a hasiči. Policajti jezdí sami ve Ford Crown Victoria a je jich tu spousta. Taxíky jsou opět Fordy Crown Victoria v různých barvách.
Blue, yellow, red, diamond, white, black cabs. Doprava taxíkem je zde taky levná. Vyplatí se zavolat taxík, pokud chcete někam do centra.
Ambulance nejsou žluté ale červené. Obité chromovými díly a posázené různými blikači. Hasičská auta vypadají, jako by nikdy nehasila. Krásně naleštěná, a třpitící se.

V půjčovnách si můžete vybrat z několika tříd. Economy, classic, luxury, pick-up, van, sports.
Řidičské oprávnění dostanou američané už v 16 letech. Většina silných aut se půjčuje od 21 a těch ještě silnějších až od 24 let. Ford Mustang, který je na obrázku se dá půjčit od 70 dolarů na den (Samozřejmě ne s motorem GT
J ) Nejlevnějšího “japonce” nebo “korejce” pořídíte už od 35 dolarů na den. Velký a silný pick-up GMC je o něco dražší - od 120 dolarů.
Na poznávací značky si američané mohou nechat napsat co chtějí, dokonce i namalovat!

Všude je plno aut, není kde zaparkovat, dálnice je plná ráno i v noci ... zlaté malé české městečko!

Strpení, naše Subaru vám ukážu! Stejně jako největší prodejnu Porsche, kterou jsem kdy viděl!


1 comment:

mamka said...

Ahoj, těším se na zelené Subaru a na prodejnu Porsche :)))